1. Delta de l'Ebre

Tot seguit us mostrem totes les activitats escolars de mig dia que tenim disponibles. Feu click sobre el títol per desplegar tota la informació.

Si ho preferiu, podeu descarregar el PDF de totes les activitats:

Descarregar PDF de totes les Activitats

1 A.- ECOMUSEU + VAIXELL A LA DESEMBOCADURA

1A-ECOMUSEU + VAIXELL A LA DESEMBOCADURA

 

10:00 h. Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del Parc Natural del Delta de l’Ebre situat al municipi de DELTEBRE.

Trobada amb els Educadors Ambientals. Visita a l’Ecomuseu, on hi ha una representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, ullal) i humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec) existents al Delta. A l’Aquari es pot contemplar les principals espècies de peixos, amfibis i rèptils presents a les aigües deltaiques. Descobrirem les principals característiques del Delta (història, evolució, agricultura) i del seu Parc Natural (fauna, flora) a l’Exposició permanent, magnífica presentació didàctica de gran utilitat per recollir informació general del Delta. L’activitat és pot realitzar amb el suport de gimcanes, fitxes o jocs, adaptats a diferents nivells educatius.

11:30 h. Sortida amb l’autocar cap a la DESEMBOCADURA DEL RIU EBRE on es fa un viatge en VAIXELL pels darrers quilòmetres del riu; mentre es navega descobrirem els espais naturals i protegits com a Parc Natural de l’illa de Buda, l’illa de Sant Antoni i una antiga desembocadura. Observarem gran varietat d’ocells (ànecs, gavines, corbs marins, flamencs, etc) a la llacuna del Garxal on descansen i s’alimenten. També es poden fer recorreguts fluvials des de Deltebre al mar.

14:00 h. Tornada a Deltebre i fi de l’activitat.

Descarregar PDF de l’Activitat
1 B.- ECOMUSEU + RUTA DE LES LLACUNES EN AUTOCAR

1b-ECOMUSEU + RUTA DE LES LLACUNES EN AUTOCAR

10:00 h.- Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del Parc Natural del Delta de l’Ebre situat al municipi de DELTEBRE.

Trobada amb l’Educador ambiental. Explicació de les principals característiques del Delta (història, evolució, agricultura) i del seu Parc Natural (fauna, flora).
Visita a l’Ecomuseu, on hi ha una representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna,bosc de ribera, ullal) i humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec) existents al Delta. A l’aquari contemplarem les principals espècies de peixos presents a les aigües deltaiques.
Exposición Permanent magnífica mostra didàctica del Delta de l’Ebre.
12:00 h.- Creuar el riu pel pont “Lo passador” .
Recorregut en autocar per les llacunes de la TANCADA i ENCANYISSADA, punts idonis per l’observació de flamencs, ànecs, fotges, martinets, gavines,etc. Els miradors del Parc Natural del Delta de l’Ebre ens ofereixen la possibilat de gaudir d’uns espais únics, per la seva riquesa ornitològica.
Valorarem la bona gestió dels espais naturals per aconseguir una sostenibilitat de les activitats  humanes (agricultura,caça, pesca, salines…) amb l’entorn natural.
Visita a la CASA DE FUSTA, centre d’informació del Parc i museu dedicat a les llacunes del Delta. Inclou una petita col·lecció ornitològica.

14:00 h.- Fi de l’activitat

Descarregar PDF de l’Activitat

 

1C - ECOMUSEU + LLACUNA DEL GARXAL EN BICICLETA

1C-ECOMUSEU + LLACUNA DEL GARXAL EN BICICLETA

10:00 h.- L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del Parc Natural del Delta de l’Ebre situat al municipi de DELTEBRE.
Trobada amb l’Educador ambiental.
Visita a l’Ecomuseu, on hi ha una representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, ullal) i també dels humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec) existents al Delta. A l’Aquari, on es pot contemplar les principals espècies de peixos presents a les aigües deltaiques.
L’Exposició permanent ens endinsa molt didàcticament al del Delta de l’Ebre.
11:30 h.- Sortida en autocar fins a la llacuna del Garxal.
12:00 h.- Recorregut per la llacuna del GARXAL en BICICLETA ( o A PEU)
La llacuna del GARXAL, la de més recent formació, situada al marge esquerre de la desembocadura presenta un paisatge ben peculiar, allí conviu la vegetació típica de llacuna (canyís, boga…) amb les plantes de zones més costaneres adaptades a la salinitat i a terrenys més sorrencs (bufalaga. jonc, salicornies, tamarits…).
Observació d’aus des dels miradors faunístics i pujada al mirador de la desembocadura, que ofereix una visió nova del final del riu, la llacuna del Garxal i l’Illa de Buda.
14:00 h.- Recollida del grup per l’autocar. Fi de l’activitat.

Descarregar PDF de l’Activitat
1E - CASA DE FUSTA + RUTA DE LES LLACUNES EN BICICLETA

1D - CASA DE FUSTA + RUTA DE LES LLACUNES EN BICICLETA

10:00 h.- Trobada amb el guia a la CASA DE FUSTA, centre d’informació del Parc.
Antic refugi de caçadors, transformat en centre d’interpretació de les llacunes i museu orntològic. La visita a la Casa de Fusta ens apropa a l’ecosistema que acull a milers d’ocells, plantes, peixos…; les llacunes del delta són un esclat de vida durant totes les èpoques de l’any.
Els alumnes descobriran gràcies a la visita una visió molt general de les llacunes que configuren el paisatge de la zona humida més important de Catalunya.
L’activitat es pot realitzar amb l’ajut de materials didàctics adequats al nivell de l’alumnat.

11:30 h.- Repartiment de BICICLETES.*
La Ruta de les Llacunes de l’ENCANYISSADA i LA TANCADA, ens conduirà pels diferents miradors paisatgístics i ornitològics situats estratègicament al costat dels espais protegits. Els recorreguts es realitzen pels itineraris exclusius de bicicleta i pels tranquils camins rurals que ens conduiran a indrets amagats i solitaris,on els ocells hi troben el lloc ideal per alimentar-se i descansar. Les distàncies i durada dels recorreguts es faràn en funció de les característiques del grup (edat preferències,etc).
Les sortides conten amb el suport d’una furgoneta que acompanya al grup durant tot el trajecte.
14:00 h.- Arribada a la Casa de Fusta i fi de l’activitat.
*També es poden fer recorreguts A PEU

Descarregar PDF de l’Activitat

 

1D - ECOMUSEU + ILLA DE GRÀCIA EN BICICLETA

1D - ECOMUSEU + ILLA DE GRÀCIA EN BICICLETA

10:00 h.- Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del Parc Natural del Delta de l’Ebre situat al municipi deDELTEBRE.

Trobada amb l’Educador ambiental
L’Ecomuseu és el “Delta en miniatura”, una representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, ullal) i dels humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec) que apropen els visitants al fascinant espai del Parc Natutal. A l’aquari, es pot contemplar les principals espècies de peixos, amfibis i rèptils presents a les aigües deltaiques.
11:30 h.- Repartiment de BICICLETES. Creuar el riu pel pont “Lo passador” . Recorregut per l’ itinerari exclusiu de bicicletes que ressegueix el riu; avançarem per l’estreta franja de vegetació del bosc de ribera i els canyissars, i descobrirem els extensos conreus d’horta i arrossars.
La tranquil·litat del camí ens permet l’observació d’ocells (martinets blancs, esplugabous, corb marins, blauets…) i gaudir dels sons de la natura.
L’ILLA DE GRÀCIA. Per accedir a l’illa hi ha un pont construït al marge dret l’any 1977. La superfície total de l’illa és de 120 Ha. La terra de la finca és molt fèrtil i està ocupada pel conreu de tarongers i mandariners. Trobarem impressionants arbres com eucaliptus i palmeres al jardí de la casa i pels camins plataners. La masada va ser el lloc de celebració de la signatura del Manifest per la Defensa del riu Ebre en contra del Transvasament, va està recolzat per personatges famosos, artistes, escriptors, o cantants com J.M Serrat.
Tot el perfil de l’illa està ocupat per arbres del bosc de ribera com: àlbers, pollancres, verns i extensos canyissars que acullen com adormiders a milers d’ocells.
14:00 h.- Arribada a Deltebre i fi de l’activitat

Descarregar PDF de l’Activitat
1F- CASA DE FUSTA + NAVEGAR EN PONTONES

1F-CASA DE FUSTA + NAVEGAR EN PONTONES

10:00 h.- Trobada amb el guia a la CASA DE FUSTA, centre d’informació del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Antic refugi de caçadors, transformat en centre d’interpretació de les llacunes i museu ornitològic. La VISITA CASA DE FUSTAens apropa a l’ecosistema que acull a milers d’ocells, plantes, peixos. Les llacunes del delta són un esclat de vida durant totes les èpoques de l’any.
11:30 h.- PERXAR EN P0NTONES
Pels tranquils canals navegarem amb PONTONES, embarcacions sense quilla, allargades, acabades en punta per davant i per darrera i amb bancs travessers per seure. Les pontones són transport típic de Delta que s’utilitza per llocs de poca profunditat, es desplacen amb una “perxa” que és un pal de tres metres de llarg, cilíndric i d’un gruix que omple la mà. En un dels caps hi ha unes puntes de metall molt obertes, que es clava al fang del fons de l’aigua; el perxador ha de fer força per avançar.
L’activitat es molt engrescadora i divertida, desplaçar-se pels singulars canals és una experiència sense dificultat, original, diferent i inoblidable.
13:00 h.-Fi de l’activitat

Descarregar PDF de l’Activitat
1G - DELTEBRE /DESEMBOCADURA VAIXELL + GARXAL EN BICICLETA

PORTADA DELTA MIG DIA_Layout 1.qxd

10:00 h.- Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del PNDE situat al municipi de DELTEBRE. Trobada amb el Guia/ Intèrpret.

10.30 h. Sortida cap a la DESEMBOCADURA DEL RIU EBRE on es realitzarà un viatge en VAIXELL (Golondrina) pels darrers 15 quilòmetres del riu, observant mentre es navega els espais naturals de l’illa de Buda, l’illa de Sant Antoni, la llacuna del Garxal i una antiga desembocadura de l’Ebre.

11:30 h.- Desembarcar a la zona de la desembocadura. Repartiment de BICICLETES*.
Inici de l’itinerari que voreja el RIU EBRE i la llacuna del GARXAL fins a la platja i zona de dunes de Riumar. Identificació d’ocells des dels diferents observatori de la llacuna. Extraordinari itinerari que recorre diferents ecosistemes com el riu, la llacuna, les dunes i la platja.
Escassos Km ens permetem descobrir una flora i fauna que s’adapta a condicions difícils per sobreviure; el canviant nivell de l’aigua dolça o salada, el vent, la salinitat i l’ alta insolació són alguns dels factors que modifiquem el paisatge al llarg de l’any.
La llacuna del Garxal, i les seves illes de recent formació, ens mostren com un delta que evoluciona gràcies als sediments que li aporta el riu.
Des del mirador de la desembocadura podrem observar i entendre la fragilitat de les zones litorals del delta de l’Ebre.

14:00 h.- Arribada a la Platja de Riumar on l’autobús ens recollirà. Fi de l’activitat .

* Els recorreguts també es poden fer A PEU.

Descarregar PDF de l’Activitat

 

1H - LES OLLES + EL GOLERÓ I LA BADIA DEL FANGAR EN BICICLETA

PORTADA DELTA MIG DIA_Layout 1.qxd

10:00 h.- Trobada al Centre d’informació de la llacuna de les Olles. Repartiment de bicicletes.
Itinerari interpretatiu cicloturista per la llacuna de les OLLES, GOLERÓ (antiga desembocadura de l’Ebre) i interior de la BADIA DEL FANGAR fins el Port marisquer.

Sortida en BICICLETA per descobrir una de les zones més tranquil·les del Delta. La LLACUNA DE LES OLLES, la més menuda del Delta (54 hectàrees) i fruit d’una antiga desembocadura del riu Ebre, està envoltada d’arrossars i diversos cercles més o menys concèntrics de vegetació amb la presència de diverses espècies adaptades a les característiques fisico-químiques del sòl que configuren tot un seguit de comunitats com ara els salobrars i jonqueres entre la platja i la llacuna, senillars, dunes i platja, en quant a la fauna, la més remarcable són els ocells aquàtics (ànecs, fotges, polles d’aigua, bernats, martinets blancs, esplugabous, agrons rojos, corbs marins, gavines, arpelles, xatracs i repicatalons, …).
Les reduïdes dimensions de la llacuna faciliten l’observació de les aus i la seva situació, vora mar, ens ofereix la possibilitat de descobrir diferents ecosistemes, és un espai idoni per estudiar-los i comprovar la estreta relació que mantenen amb els ambients humanitzats i els seu aprofitaments econòmics (caça , pesca, aqüicultura, agricultura i turisme)

14:00 h.- Arribada al C . I. de les Olles. Fi de l’Activitat.

Descarregar PDF de l’Activitat
1I - CASETA DE RAFIELO EN BICICLETA

PORTADA DELTA MIG DIA_Layout 1.qxd

10:00 h.- Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del Parc Natural del Delta de l’Ebre situat al municipi de
DELTEBRE. Trobada amb el Guia/ Intèrpret.

10:30 h.- Recorregut amb bicicletada fins a la “CASETA DE RAFIELO”.
La finca que es visita té una superfície de 2 Ha d’arrossars, delimitada per camins rurals molts trànquils . Disposa d’una nau de 100 m2 amb moltes finestres, és una antiga granja transformada en una gran sala d’acolliment i d’activitas.
Aquestes característiques i l’avantatge de sortir al camp, són ideals per una bona i fàcil comprensió de la dinàmica del conreu per als alumnes, no massa habituats al món rural.
Activitat lúdica, participativa, manipulativa i experimental, amb una bona dosi didàctica per gaudir i valorar la importància de mantenir una agricultura sostenible al delta de l’Ebre.
Com totes les altres activitats disposem de materials didàctics adaptats a tots el nivells educatius; també la possiblitat de projecció d’un Power point que esn facilita la comprensió de tot el cicle anual de l’arròs, i la transformació del paisatge pel canvi estacional. Taller manipulatiu de l’arròs i els seus subproductes.

14:00 h.- Tornada a Deltebre. Fi de l’activiat.

Descarregar PDF de l’Activitat
1J - VELA A LA BADIA DELS ALFACS

PORTADA DELTA MIG DIA_Layout 1.qxd

10:30 h.- El Port de SANT CARLES DE LA RÀPITA és l’inici d’una experiència única i molt gratificant com és navegar a vela. Lens permet navegar per les tranquil·les aigües de la Badia dels Alfacs, impulsats pel vents que bufen i faciliten en tot moment l’activitat. Els monitors donen les nocions bàsiques e imprescindibles de navegació als participants.

11:00.- NAVEGAR LA BADIA DELS ALFACS és un impressionant port natural , resguardat de les corrents i les onades del mar obert, per això és el lloc idoni per a la pràctica d’esport nàutics.
Els participants s’inicien en el món de la navegació a vela, gràcies a les nocions bàsiques i detallades que el monitor els dona. En cada embarcació els 6/8 alumnes van acompanyats per un expert patró que controla en tot moment les maniobres. Els alumnes portaran cordada una armilla salvavides com a element de seguretat i podran gaudir d’una experiència diferent i única.

12:00h.- Complementa la sortida un TALLER DE NUSOS MARINERS per conèixer la funció i característiques dels nusos més usats pels mariners i poder aplicar-los a la vida diària.

13:00 h.- Fi de l’activitat

Descarregar PDF de l’Activitat

2. Els Ports

Tot seguit us mostrem totes les activitats escolars de mig dia que tenim disponibles a la zona dels Ports. Feu click sobre el títol per desplegar tota la informació.

Si ho preferiu, podeu descarregar el PDF de totes les activitats:

Descarregar PDF de totes les Activitats

2 A.- MUSEU DE GEOLOGIA DELS PORTS

Visita al Centre d’informació e interpretació del PARC NATURAL DELS PORTS situat a Roquetes.
El centre ens apropa al complex món dels Ports, abruptes montanyes, profuns barrancs, densos boscos, roques, multitut d’espais i ecosistemes que acullen una fauna única i peculiar.
També una excel·lent mostra dels aspectes geològics del Parc Natural.

Descarregar PDF de l’Activitat

3. Terres de l'Ebre

Tot seguit us mostrem totes les activitats escolars de mig dia que tenim disponibles a la resta de les Terres de l’Ebre. Feu click sobre el títol per desplegar tota la informació.

Si ho preferiu, podeu descarregar el PDF de totes les activitats:

Descarregar PDF de totes les Activitats

3 A - AMPOSTA + MUSEU DEL MONTSIÀ + ULLALS EN BICICLETA

10:00 h.- Visita al MUSEU DE LES TERRES DE L’EBRE D’AMPOSTA.
El Museu és una exquisita mostra dels aspectes naturals i culturals de les T.E. 
La visita organitzada de forma molt didàctica ens endinsa des de la prehistoria fins a l’actualitat, la relació de l’home amb el medi, els aprofitaments dels recursos…
El riu Ebre, el mar i les montanyes configuren un espai singular i únic en tota Catalunya i el Museu ens dona una visió de conjunt molt didàctica i profitosa.

11:30 h.- Recorregut en BICICLETA
Circulant uns 5 Km per camins rurals ens aproparem a la zona dels ULLALS DE BALTASAR.

12,00 h.- ULLALS DE BALTASAR
Situats entre les poblacions d’Amposta i Sant Carles de la Ràpita són surgències d’aigua procedent de les Serralades del Montsià i els Ports.
Espai protegit com a PARC NATURAL té una superfície d’unes 10 Ha i 40 ullals.
Un itinerari interpretatiu ens guiarà per descobrir la vegetació d’aigua dolça (els nenufars que hi creixen espontàniament) i exemplars centenàris d’eucaliptus.
Sens dubte els ULLALS són l’espai més màgic i enigmàtic del Delta de l’Ebre.

14:00 h.- Arribada a Amposta i fi de l’activitat.

Descarregar PDF de l’Activitat
3 B - AMPOSTA + CASTELL + CAMI DE SIRGA EN BICICLETA

10:00 h.– AMPOSTA, porta del Delta i capital del Montsià és una tranquil·la ciutat que ens permet gaudir d’una
variada oferta per a realitzar itineraris molt recomanables.
Visita a peu: PONT PENJANT i CASTELL D’AMPOSTA ,restes de fortificació al costat del riu, primer assentament
ibèric, construït pels àrabs al S.X i conquerit per Ramon Berenguer IV.

11: 30 h.- Itinerari pel CARRIL BICICLETA “CAMÍ DE SIRGA”.
Sortida en bicicleta des d’Amposta per l’extraordinari itinerari que voreja el riu EBRE pel seu marge dret fins a la desembocadura de Migjorn a l’Illa de Buda. El tram que recorrerem hi trobarem un bosc de ribera ben conservat ,àlbers, om ,salzes i freixes.
Un recorregut d’uns 11 Km que ens mostraran restes d’una antiga sínia que extraia aigua del riu i regar les hortes localitzades vora riu. També els camps d’arròs que donen personalitat al paisatge del Delta de l’Ebre.
Al Km 6 descobrierem la primera illa del riu dins al Delta ,l’ILLA DE SAPINYA protegida com a PARC NATURAL; elsseus arbres acullen a milers d’ocells al vespre.
Durant el nostre trajecte veurem ILLA DE GRÀCIA on la profunditat del riu és d’uns 6 metres. L’amplada del braç gran és de 200 metres i de 93 metres el braç estret. Per accedir a l’illa hi ha un pont construït al marge dret l’any 1977. La superfície total de l’illa és de 120 Ha . La terra de la finca és molt fèrtil i està ocupada pel conreu de tarongers i manderiners.

14: 00 h.- Arribada a SANT JAUME D’ENVEJA. Àrea de picnic al costat del PONT LO PASSSADOR .
El pont va inagurar-se l’estiu de l’any 2010, uneix les poblacions de Deltebre i Sant Jaume i és l’últim pont que
travessar el riu EBRE des del seu naixement.

L’autobús recull el grup. Fi l’activitat.

Descarregar PDF de l’Activitat
3 C - ALCANAR + POBLAT IBÈRIC + CENTRE CASA O’CONNOR

10:00 h.-LA CASA O’CONNOR, CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA CULTURA DELS ÍBERS
Edifici senyorial del segle XIX inagurat l’any 2008 que alberga a les diferents plantes de l’edifici una introducció a la cultura mil.lenària del municipi i una exposició permanent amb més de 160 peces arqueològiques originals.

11:00 h.-POBLAT IBERIC LA MOLETA DEL REMEI
Està situat al vessant sud de la Serra del Montsià, a 208m. d’altitud. És un jaciment arqueològic datat entre els segles VII i II a.C que va ser ocupat i construït pels ilercavons. Es tracta d’un centre emmurallat del qual depenien petits assentaments propers. El sistema urbanístic de la Moleta està definit per un nucli tancat amb carrers de circumval•lació, habitatges de planta rectangular, muralles i diversos espais comunitaris, privats, culturals, econòmics o polítics. 
Excavat durant els anys 60 i declarat Monument Històric-Artístic d’interès Nacional l’any 1979. S’han realitzat treballs de rehabilitació i adequació per visitar-lo.
ERMITA DEL REMEI
L’ermita de la Mare de Déu del Remei, està situada al costat del Poblat Ibèric, prop de la carretera que uneix Alcanar i Ulldecona. D’estil gòtic i barroc ve ser construïda entre els segles XVI i XVII. La verge del Remei és la patrona de la població i està molt venerada pels habitants
d’Alcanar.

14:00 h.- Fi de l’activitat.

Descarregar PDF de l’Activitat
3 D - SERRA MONTSIÀ + FORADADA

10:00 h.-AMPOSTA capital del Montsià, trobada amb els Educadors ambientals.
La SERRA DEL MONTSIÀ esta inclosa al Plan de Espacios d’interés natural de Catalunya (PEIN) pel seu alt valor d’ecosistemes mediterranis poc alterats.
El seu relleu càlcari configura un paisatge singular abrupte i rocós. Per la seva orientació NE-SW els seus barrancs es derigeixen cap al mar o cap a la vall de les poblacions dels Freginals i Godall.
L’altitut màxima és de 765 m. a la Torreta.
Durand el recorregut es troben boscos d’enzines i pi blanc; també vegetació baixa típicament mediterrànea com el romaní,margalló, timó,etc.
Fauna: Aus rapinyaires, amfibis com el tritó, porcs senglars i gineus.
Hi ha molts itineraris d’interés per la Serra del Montsià, per la seva espectacularitat sobresurt la pujada a la ROCA FORADADA.
La pujada de baixa-mitjana dificultat és ideal per a grups. La ruta ens porta per espais ben diferents: boscos, conreus,restes d’assentaments de població, i aprofitaments com el pastoreix i els pous de calç.
L’esforç queda sobradament recompensat per l’espectacular i únic paisatge que podrem gaudir des de LA ROCA FORADADA, la visió del Delta de l’Ebre i la Península de la Punta de la Banya.

14:00 h.-Fi de l’activitat

Descarregar PDF de l’Activitat
3 E - ULLDECONA CASTELL + OLIVERES MILENARIES

10:00 h.-CASTELL D’ULLDECONA (1.180 D.C)
Símbol identificatiu del poble d’Ulldecona, situat a dalt d’un turó des d’on domina tota la població i els voltants, la Foia, la Serra de Godall, el Montsià… Probablement ja ocupat en l’época romana per la proximitat de la Via Augusta; més visibles són els vestigis de l’ocupació àrab s. VIII al s.XII. Durant la reconquesta cristiana la frontera entre el regnes cristià i musulmà era el riu Sénia, en aquells temps es començà a edificar l’actual fortificació militar.
La vista al castell ens mostra la torre quadrada del Homenatge , la torre romànica rodona de l’església, les dependències domèstiques, i tot el recinte emmurallat.

11:30 h.-OLIVERES MIL.LENÀRIES
Visita guiada Partida de l’Arión (Ulldecona) on trobem una de les més grans concentracions d’oliveres mil•lenàries de tota la Mediterrània amb més de 1500 exemplars que sobrepassen els 1000 anys d’antiguitat. A la finca es troba el conjunt més nombrós i antic de tota Catalunya. A més dues oliveres declarades Arbres Monumentals per la Generalitat de Catalunya: La farga de l’Arión I i II amb més de 2000 anys. L’antiga Via Augusta passa a escassos 300 metres i reforçà aquesta datació. També es pot admirar treballs en pedra seca.
La visita es complementa amb una “Degustació d’oli de les oliveres mil•lenàries”.

14:00 h.- Fi de l’activitat.

Descarregar PDF de l’Activitat
3 F - PERELLÓ , ELPOBLE DE LA MEL I EL VENT

10:00 h.-CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE MEL MÚRIA.
El Centre, de més de 300 metres quadrats, ofereix un recorregut pel món de les abelles a través de diversos espais on les noves tecnologies permeten al visitant aprofundir de manera interactiva i didàctica en el món de l’apicultura.
Hi ha una exposició permanent on, gràcies a grans panells explicatius, elements interactius amb pantalles tàctils i projeccions, es pot admirar la vida de les abellesi del treball dels apicultors.
També diversos elements i estris propis del món apícola, que endinsen els alumnes en la cultura de la mel.
Hi ha la possibilitat d’elaboració de tallers o sortides al camp a visitar les arnes

11:00 h.-PARC EÒLIC DE LES COLLADETES.
Es pot accedir facilment en autobús, el parc eòlic està situat a 4 km del Perelló.Es va inagurar l’any 1999 amb la posada en funcionament de 36 aerogeneradors, impresionant torres tubulars de 45,5 metres amb 3 pales i un pes de 60 Tm.
Catalunya disposa de diversos parcs eòlics en funcionament. 
Les possibilitats d’aprofitar el vent per produir energia es coneixen mesurant les característiques del vent. A les Terres de l’Ebre el vent dominant és el mestral (localment vent de dalt) fort i sec que posa en moviment les pales dels aerogeneradors i transforma l’energia del vent en energia mecànica. La visita es complementa amb plafons explicatius sobre l’energia eòlica, el parc i la seva construcció.
Des la situació del Parc de Les Colladetes gaudiren d’una bona prespectiva del Delta de l’Ebre.

14:00 h.- Fi de l’activitat

Descarregar PDF de l’Activitat
3 G - TORTOSA, LA CIUTAT DE LES TRES CULTURES

10:00 h.-ITINERARI CULTURAL PER TORTOSA “ LA CIUTAT DE LES TRES CULTURES”
Tortosa capital del Baix Ebre, amb una població d’uns 30.000 h és ciutat de referència de les Terres del’ Ebre .
La seva situació estratègica al costat del riu li dona un protagonisme històric, sociocultural i comercial que li perdura fins l’actualitat. Poblada pels ilercavons, romans, musulmans i conquerida per Ramon Berenguer IV l’any 1148.
Coexisteixen les tres cultures: cristiana,àrab i jueva, avui en dia és coneguda com la Ciutat de les Tres Cultures.
Durant segles XIV i XV , important centre mercantil (catedral, llotja, palaus…). A partir del XVII ampliació del sistema defensiu (baluards, castells, muralles…). Al segle XX la ciutat s’expandí i es crearen els Eixamples, l’ Escorxador , Mercat i altres edificis modernistes.
El recorregut de la visita es realitza pels estrets carrers del barri jueu, el més antic de Catalunya, la catedral, el castell i les muralles per acabar al costat del riu Ebre.
El nucli antic ha estat declarat Conjunt Històric Artístic.

13:00 h.-Fi de l’activitat

Descarregar PDF de l’Activitat
3 H - CAMARLES, COOPERATIVA OLIVARERA DEL BAIX EBRE

10:00 h.- Visita a la COOPERATIVA AOLIVARERA DEL BAIX EBRE DE CAMARLES.
El poble de CAMARLES està situat a l’antiga línia de costa, per això es conèix com: “Camarles ,balcó del Delta”.
L’aprofitament agrícola que han fet els habitants de la zona és un clar exemple de la saviesa popular: l’arrossars els ocupava durant la primavera i l’estiu i la “garriga”, tal com s’anomena la part de secà de l’interior(atmellers, garrofers i oliveres) era l’ocupació de tota la familia durant la tardor i l’hivern.
La visita a la cooperativa està organitzada per tal de donar a conèixer l’elaboració de l’oli, però també ,gràcies a la projecció d’un Power point, descobrir la distribució dels conreus a les Terres de l’Ebre, el cicle de l’olivera, les varietats, els treball en pedra seca…
Tota una cultura mil·lenària que perdura fins els nostres dies, gràcies a l’esforç dels pagesos de la zona.
Possibilitat d’adquerir oli i altres productes agrícoles de les Terres de l’Ebre a l’Agrobotiga de la Cooperativa.

12:00 h.-Fi de l’activitat

Descarregar PDF de l’Activitat
3 I - MUSEU DE TORTOSA

10:00 h.-MUSEU DE TORTOSA,HISTÒRIC I ARQUEOLÒGIC DE LES TERRES DE L’EBRE
El Museu de Tortosa, té com a objectius “donar a conèixer la col·lecció municipal, conservar i difondre el patrimoni cultural i fomentar la recerca” Ubicat al costat del riu Ebre a l’antic Escorxador de la ciutat, que és un edifici modernista construït bentre els anys 1906 i 1908 per l’arquitecte Pau Monguió i Segura.
El recinte del museu és de planta rectangular, on hi trobem diferents pavellons que alberguen espais diferenciats com el mateix museu, aula didàctica, sala d’exposicions…
Està inspirat en arquitectura mudèjar, es va utilitzar maó, ceràmica i teula vidriada; decorat amb elements de diferents materials, formes i colors ofereix un harmoniós i atractiu aspecte.
L’exposició permanent de la sala gran està distribuïda en sis àmbits, ens apropa a la història de Tortosa i els eu territori, des de la prehistòria fins al segle XX.
11:30 h.- La visita al Museu és pot complementar en atractives opcions com: 
-La ciutat de Tortosa és ideal per fer un itinerari cultural, recórrer els estrets carrers del barri jueu,visitar la Catedral de Santa Maria o el Castell de la Suda.
-Recorreguts en bicicleta per la Via Verda.
-Passejada en llagut pel riu Ebre.

14:00 h.– Fi de l’activitat.

Descarregar PDF de l’Activitat