5. Delta de l'Ebre

Tot seguit us mostrem totes les activitats escolars d’un dia que tenim disponibles al Delta de l’Ebre. Feu click sobre el títol per desplegar tota la informació.

Si ho preferiu, podeu descarregar el PDF de totes les activitats:

Descarregar PDF de totes les Activitats

5A -ECO + VAIXELL DESEMBOCADURA + LLACUNES

10:00 h.- Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del PNDE situat al municipi de DELTEBRE. Trobada amb el Guia/ Intèrpret.
Explicació de les principals característiques del Delta (història, evolució,agricultura) i del seu Parc Natural (fauna, flora). Visita a l’Ecomuseu, on hi ha una representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, ullal) i humanitzats (barraques, horta, arrossars,sistema de rec) existents al Delta, i l’aquari, on es pot contemplar les principals espècies de peixos presents
a les aigües deltaiques. Exposició permanent.

11.30 h.- Sortida cap a la DESEMBOCADURA DEL RIU EBRE on es realitzarà un viatge en vaixell pels darrers quilòmetres del riu, observant mentre es navega els espais naturals de l’illa de Buda, l’illa de Sant Antoni, la llacuna del Garxal i una antiga desembocadura de l’Ebre.
Duració aproximada del trajecte 45 minuts. Hi ha barques que fan el recorregut Deltebre-desembocadura-Deltebre en aproximadament 90 minuts.

14:00 h.- Dinar

15:00 h.- Tornada a DELTEBRE per creuar el riu pel pont “Lo passador” .
Recorregut en autocar per les llacunes de la TANCADA i ENCANYISSADA, punts idonis per l’observació de flamencs, ànecs, fotges, martinets, gavines, etc.
Valorarem la bona gestió dels espais naturals per aconseguir una sostenibilitat de les activitats humanes (agricultura,caça, pesca, salines…) amb l’entorn natural.
Visita a la CASA DE FUSTA, centre d’informació del Parc i museu dedicat a les llacunes del Delta. Inclou una petita col·lecció ornitològica. 

18.00 h.- Fi de l’activitat.

Descarregar PDF de totes les Activitats
5B.- ECO + VAIXELL + LLACUNA GARXAL + COOP. ARROSSERA

10: 00 h. L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del PNDE situat al municipi de DELTEBRE.
Trobada amb el Guia/ Intèrpret. Visita a l’Ecomuseu, recreació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, ullal) i humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec). L’aquari, on es pot contemplar les principals espècies de peixos presents a les aigües deltaiques. Exposició permanent, didàctica presentació del Delta de l’Ebre.

11: 30 h.- Sortida cap a la DESEMBOCADURA DEL RIU EBRE on es realitzarà un viatge en VAIXELLpels darrers quilòmetres del riu,observant mentre es navega els espais naturals de l’illa de Buda, l’illa de Sant Antoni, la llacuna del Garxal i una antiga desembocadura de l’Ebre.

14: 00 h.- Dinar

15: 00 h.- Itinerari a peu per RIUMAR i llacuna del GARXAL, la de més recent formació. El Garxal ofereix un paisatge ben peculiar allí conviu la vegetació típica de llacuna (canyís, boga…) amb les plantes de zones més costaneres adaptades a la salinitat i a terrenys més sorrencs (bufalaga. jonc, salicornies, tamarits…). Observació d’aus.

16: 30 h.- Visita a ARROSSAIRES DEL DELTA DE L’EBRE, creada l’any 2002 amb la fusió de les històriques Cooperatives dels pobles de La Cava, Jesús i Mª, L’ Aldea i Camarles. Actualment és la millor planta arrossera d’Europa i ha obtingut el reconeixement de la Generalitat de Catalunya a la Intercoperació per l’esforç i èxit professional de l’empresa. La producció és de 45.000 Tm /any, amb 1.500 socis que conreen 6.000 Ha. La planta de producció té una superficie de 100.000 m2: laboratori , assecadores, sitges, moli, sala d’empaquetat, magatzems i un modern edifici de recepció de visitants i oficines administratives.

18: 30 h.- Fi de l’activitat

Descarregar PDF de totes les Activitats
5C - ECO + VAIXELL DESEMBOCADURA + DELTEBRE /AMPOSTA BICI

PORTADA ITINERARI DELTA 1 DIA_Layout 1.qxd

10: 00 h.- Trobada amb el Guia/ Intèrpret a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del PNDE situat al municipi de DELTEBRE.
Visita a l’Ecomuseu, on hi ha una representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, ullal) i humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec) existents al Delta. L’aquari, on es pot contemplar les principals espècies de peixos presents a les aigües deltaiques. Exposició permanent.

11:30 h.- Sortida cap a la DESEMBOCADURA DEL RIU EBRE un viatge en vaixell pels darrers quilòmetres del riu, vorejant els espais naturals de l’illa de Buda, l’illa de Sant Antoni, la llacuna del Garxal i una antiga desembocadura de l’Ebre.Tornada a Deltebre.

14:00 h.- Dinar

15:30 h.- Repartiment de BICICLETES. Creuar el riu pel pont “Lo passador” i anar riu amunt en direcció cap a Amposta. Extraordinari itinerari pel mateix costat de l’Ebre anomenat CAMÍ DE SIRGA que recorre l’estreta franja de vegetació del bosc de ribera i canyissars entre el riu i els extensos conreus d’horta i arrossars.
La tranquil·litat del camí ens permet l’observació d’ocells (martinets blancs, esplugabous, corb marins, blauets…).També el reconeixement dels arbres de ribera com els pollancres, àlbers, verns i oms.
La bicicleta és el vehicle ideal per desplaçar-se pel Delta, un territori completament pla on l’execici de pedalar és molt agradable i trànquil,recomanable per a grups escolars.

18:00 h.- Arribada a AMPOSTA, on l’autocar ens recollirà.

Descarregar PDF de totes les Activitats

 

5D - C. I. BARRAQUES + MIGJORN EN BICI + CANOA A MIGJORN

10: 00 h.- CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LES BARRAQUES. SANT JAUME D’ENVEJA .
Exposició sobre la vida, el treball i l’habitatge dels primers pobladors. Les “barraques” són construccions típiques fetes de canyes i fang, els elements que la natura els oferia i saviament utilitzaven.
Conèixer el passat ens ajuda a valorar el present i preservar el futur!.

11: 00 h.- Repartiment de BICICLETES. Recorregut fins al mirador de MIGJORN situat al costat d’una antiga desembocadura del riu Ebre. Espectacular panoràmica de l’ILLA DE BUDA i la llacuna de l’ALFACADA. Itinerari pel mateix costat del riu, que recorre l’estreta franja de vegetació del bosc de ribera i canyissars entre el riu i els arrossars. Igual que el riu avançarem cap l’Illa de Buda per trobar-nos amb el mar Mediterrani

14: 00 h.- Dinar

15: 00 h.- OBSERVACIÓ DEL PAISATGE, des de l’observatori situat al costat del riu des d’on gaudirem d’una visió de l’espai més emblemàtic del Parc Natural l’ILLA DE BUDA I LES LLACUNES DELS CALAIXOS.
CANOA PER MIGJORN.
Navegar amb canoes per una antiga desembocadura del riu Ebre, per arribar on s’ajunta amb el mar. El tram per on navegarem té una llargada de tres Km, delimita l’Illa de Buda i està vorejat per densos canyissars i altíssims Eucaliptus. Les aigües calmades i l’escassa profunditat propicen l’èxit de l’activitat, el divertiment de tots els participants, i la garantia de seguretat de navegar en canoa. Gaudireu d’una perspectiva diferent del paisatge, per comprovar la singularitat d’un espai únic en tota la costa penínsular del Mediterrani.

18:30 h.– Fi de l’activitat

Descarregar PDF de totes les Activitats

 

5E - C. I. BARRAQUES + ITINERARI BICI + VAIXELL DESEMBOCADURA

10: 00 h.- CENTRE D’INTERPRETACIÓ BARRAQUES, el passat i el present del Delta.
Exposició sobre la vida, el treball i l’habitatge dels primers pobladors. Les “barraques” són construccions típiques fetes de canyes i fang, els elementsque la natura els oferia.
Conèixer el passat ens ajuda a valorar el present i preservar el futur!.

11: 30 h.- Repartiment de BICICLETES.
Trànquil recorregut fins a Deltebre creuant el riu pel pont “Lo passador”, últim pont que travessa el riu des del seu naixement, ens ofereix una novedosa panoràmica del paisatge del delta i de les poblacions de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja.
Itinerari exclusiu de bicicletes pel costat del riu Ebre per arribar a l’embarcador.

14: 00 h.- Dinar

15:30 h.- Viatge en VAIXELL pels 15 últims Km del riu Ebre fins a la seva desembocadura.
Arribarem on s’ajunten les aigües del riu i la mar, descobrirem el bosc de ribera, els conreus, les illes de BUDA, SANT ANTONI I EL GARXAL.
Observarem els ocells que habiten el extensos canyissars com els ànecs,les fotges, gavines… Espectacle singular veure com els esplugabous ,martinets o bernats pescaires descansen als arbres de l’illa de Buda.

18:00 h.- Arribada a Deltebre i fi de l’activitat

Descarregar PDF de totes les Activitats
5F  -ECO + LLACUNA GARXAL A PEU + CASETA DE RAFIELO EN BICI

10: 00 h.- Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del PNDE situat al municipi de DELTEBRE. Trobada amb el Guia/ Intèrpret.
Visita a l’Ecomuseu, representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, ullal) i humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec) existents al Delta, i l’aquari, on es pot contemplar les principals espècies de peixos presents a les aigües deltaiques. Exposició permanent.

12: 00 h.- Visita A PEU per la llacuna del GARXAL fins a les dunes de la PLATJA DE RIUMAR.
Inici de l’itinerari que voreja el RIU EBRE i el GARXAL fins a la platja i dunes de RIUMAR. Identificació d’ocells des dels diferents observatori de la llacuna.
La llacuna del Garxal, i les seves illes de recent formació, ens mostren com un delta evoluciona gràcies als sediments que li aporta el riu; des del mirador de la DESEMBOCADURA podrem observar i entendre la fragilitat de les zones litorals del delta de l’Ebre.

14: 00 h.- Arribada a la Platja de Riumar on l’autobús ens recollirà. Dinar.

15: 00 h.-Tornada a Deltebre i recorregut en BICICLETA fins a la “CASETA DE RAFIELO”.
La finca que es visita té una superfície de 2 Ha d’arrossars, delimitada per camins rurals molts trànquils . Disposa d’una nau de 100 m2 amb moltes finestres, és una antiga granja, transformada en una gran sala d’acolliment i d’activitas. Aquestes característiques i l’avantatge de sortir al camp, són ideals per una bona i fàcil comprensió de la dinàmica del conreu per als alumnes, no massa habituats al món rural.
Activitat lúdica, participativa, manipulativa i experimental, amb una bona dosi didàctica per gaudir i valorar la importància de mantenir una agricultura sostenible.

Descarregar PDF de totes les Activitats
5G - ECO + VAIXELL A LA DESEMBOCADURA + CASETA RAFIELO EN BICI

10: 00 h.- Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del PNDE situat al municipi de DELTEBRE. Trobada amb el Guia/ Intèrpret.
Visita a l’Ecomuseu, representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, Ullal) i humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec) existents al Delta, i l’aquari, on es pot contemplar les principals espècies de peixos presents a les aigües deltaiques. Exposició permanent.

11: 30 h.- Sortida cap a la DESEMBOCADURA DEL RIU EBRE on es realitzarà un viatge en barca (Golondrina) pels darrers quilòmetres del riu, observant mentre es navega els espais naturals de l’illa de Buda, l’illa de Sant Antoni, la llacuna del Garxal i una antiga desembocadura de l’Ebre. Hi ha recorreguts de diferent durada.

13. 30 h.- Dinar

15: 00 h.-Tornada a Deltebre i recorregut en BICICLETA fins a la “CASETA DE RAFIELO”.
La finca que es visita té una superfície de 2 Ha d’arrossars, delimitada per camins rurals molts trànquils . Disposa d’una nau de 100 m2 amb moltes finestres, és una antiga granja, transformada en una gran sala d’acolliment i d’activitas. Aquestes característiques i l’avantatge de sortir al camp, són ideals per una bona i fàcil comprensió de la dinàmica del conreu per als alumnes, no massa habituats al món rural.
Activitat lúdica, participativa, manipulativa i experimental, amb una bona dosi didàctica per gaudir i valorar la importància de mantenir una agricultura sostenible.

Descarregar PDF de totes les Activitats
5H - CASA DE FUSTA I LES LLACUNES + BICICLETA CASETA RAFIELO

10: 00 h.- Trobada amb el guia a la CASA DE FUSTA, centre d’informació del Parc. Antic refugi de caçadors, transformat en centre d’interpretació de les llacunes i museu ornitològic. La visita a la Casa de Fusta ens apropa a l’ecosistema que acull a milers d’ocells, plantes, peixos…; les llacunes del delta són un esclat de vida durant totes les èpoques de l’any.
itinerari en AUTOCAR per les llacunes de l’ENCANYISSADA i LA TANCADA, ens conduirà als diferents miradors paisatgístics i ornitològics situats estratègicament al costat dels espais protegits.

13: 30 h.- Travessar el riu EBRE pel últim pont anomenat “lo Passador” arribada a DELTEBRE. Dinar.

15: 00 h.- A DELTEBRE repartiment de bicicletes.
Recorregut en BICICLETA fins a la “CASETA DE RAFIELO”. La finca que es visita té una superfície de 2 Ha d’arrossars, delimitada per camins rurals molts trànquils . Disposa d’una nau de 100 m2 amb moltes finestres, és una antiga granja transformada en una gran sala d’acolliment i d’activitas.
Aquestes característiques i l’avantatge de sortir al camp, són ideals per una bona i fàcil comprensió de la dinàmica del conreu per als alumnes, no massa habituats al món rural.
Activitat lúdica, participativa, manipulativa i experimental, amb una bona dosi didàctica per gaudir i valorar la importància de mantenir una agricultura sostenible al delta de l’Ebre.

18: 30.-Fi de l’activitat

Descarregar PDF de totes les Activitats
5I -  VAIXELL A LA DESEMBOCADURA + BICICLETA GARXAL I RIUMAR

10:00 h.- Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del PNDE situat al municipi de DELTEBRE. Trobada amb el Guia/ Intèrpret.

10:30 h.- Sortida en VAIXELL cap a la DESEMBOCADURA DEL RIU EBRE des de Deltebre fins al mar pels darrers quilòmetres del riu, observant mentre es navega els espais naturals de l’illa de Buda, l’illa de Sant Antoni, la llacuna del Garxal i una antiga desembocadura de l’Ebre.

14:00 h.– Dinar

15:00 h.- Recorregut per la llacuna del GARXAL en BICICLETA.
La llacuna del GARXAL, la de més recent formació, situada al marge esquerre de la desembocadura, ofereix un paisatge ben peculiar allí conviu la vegetació típica de llacuna (canyís, boga…) amb les plantes de zones més costaneres adaptades a la salinitat i a terrenys més sorrencs (bufalaga. jonc, salicornies, tamarits…).
Observació d’aus des dels miradors estratègicament situats a la llacuna del Garxal.

MIRADOR DE LA DESEMBOCADURA espectacular paisatge del final del riu: Illes de Buda i Sant Antoni.

18:00 h.– Final de l’activitat

Descarregar PDF de totes les Activitats
5J - CASA DE FUSTA I LLACUNES EN BICI + VAIXELL DESEMBOCADURA

10,00 h. Trobada amb el guia a la CASA DE FUSTA, centre d’informació del Parc. Antic refugi de caçadors, transformat en centre d’interpretació de les llacunes i museu ornitològic.
La visita a la Casa de Fusta ens apropa a l’ecosistema que acull a milers d’ocells, plantes,peixos…; les llacunes del delta són un esclat de vida durant totes les èpoques de l’any.

11,30 h. Itinerari en BICICLETA per les llacunes de L’ENCANYISSADA i LA TANCADA que ens conduirà als diferents miradors paisatgístics i ornitològics situats estratègicament al costat dels espais protegits.

14,00 h. Dinar

15,30 h. En l’autocar arribada a DELTEBRE.
Viatge en VAIXELL pels 15 últims Km del RIU EBRE fins a la seva desembocadura.
Apreciarem on s’ajunten les aigües del riu i la mar, descobrirem el bosc de ribera, els conreus, les illes de Buda, Sant Antoni i el Garxall, observarem els ocells que habiten el extensos canyissars com els ànecs, les fotges, gavines…

18:00 h.- Fi de l’activitat.

Descarregar PDF de totes les Activitats
5K - ECO + LLACUNA GARXAL A PEU + RUTA LLACUNES EN BICI

10:00 h.- Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del PNDE situat al municipi de DELTEBRE. Trobada amb el Guia/ Intèrpret.
Visita a l’Ecomuseu, on hi ha una representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, ullal) i humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec) existents al Delta. L’aquari on es pot contemplar les principals espècies de peixos presents a les aigües deltaiques. Exposició permanent.

12..0 h.- Itinerari A PEU per RIUMAR i llacuna del GARXAL, la de més recent formació, situada al marge esquerre de la desembocadura. El Garxall ofereix un paisatge ben peculiar allí conviu la vegetació típica de llacuna (canyís, boga…) amb les plantes de zones més costaneres adaptades a la salinitat i a terrenys més sorrencs (bufalaga. jonc, salicornies, tamarits…). Observació d’aus.
MIRADOR DE LA DESEMBOCADURA, espectacular paisatge del final del riu: Illes de Buda i Sant Antoni i la llacuna del Garxal.

14:00 h.- Dinar.

15:00 h.- Tornada a Deltebre per creuar el riu pel pont “Lo passador” .
Recorregut en BICICLETA per les llacunes de la TANCADA i ENCANYISSADA, punts idonis per l’observació de flamencs, ànecs, fotges, martinets, gavines, etc. Valorarem la bona gestió dels espais naturals per aconseguir una sostenibilitat de les activitats humanes (agricultura,caça, pesca, salines…) amb l’entorn natural.
Visita a la CASA DE FUSTA, centre d’informació del Parc i museu dedicat a les llacunes del Delta. 
Inclou una petita col·lecció ornitològica. (Opcional)

18:00 h.- Fi de l’activitat.

Descarregar PDF de totes les Activitats
5L - ECO + VAIXELL DESEMBOCADURA + VELA BADIA DELS ALFACS

10.00 h. Arribada a L’ECOMUSEU / CENTRE D’INFORMACIÓ del PNDE situat al municipi de DELTEBRE.
Trobada amb el Guia/ Intèrpret.
Visita a l’Ecomuseu, on hi ha una representació dels diferents ambients naturals (riu, llacuna, bosc de ribera, ullal) i humanitzats (barraques, horta, arrossars, sistema de rec) existents al Delta, l’Exposició permanent magnífica presentació dels ecosistemes, història i economia del Delta, i l’aquari, on es pot contemplar les principals espècies de peixos presents a les aigües deltaiques. Exposició permanent.

11.30 h. Sortida cap a la DESEMBOCADURA DEL RIU EBRE on es realitzarà un viatge en VAIXELL pels darrers quilòmetres del riu, observant mentre es navega els espais naturals de l’illa de Buda, l’illa de Sant Antoni, la llacuna del Garxal i una antiga desembocadura de l’Ebre.

14,00 h. Dinar

15,30 h. NAVEGAR A VELA PER LA BADIA DELS ALFACS
Els Alfacs és un impressionant port natural , resguardat de les corrents i les onades del mar obert, per això és el lloc idoni per a la pràctica d’esport nàutics. 
La vela ens permet navegar per les tranquil·les aigües de la Badia dels Alfacs, impulsats pel vents que bufen i faciliten en tot moment l’activitat.
Els participants s’inicien en el món de la navegació a vela, gràcies a les nocions bàsiques i detallades que el monitor els dona. En cada embarcació els 6/8 alumnes van acompanyats per un expert patró que controla en tot moment les maniobres. Els alumnes portaran cordada una armilla salvavides com a element de seguretat i podran gaudir d’una experiència diferent i única.
Complementa la sortida un TALLER DE NUSOS MARINERS per conèixer la funció i característiques dels nusos més usats pels mariners i poder aplicar-los a la vida diària.

Descarregar PDF de totes les Activitats

6. Els Ports

Tot seguit us mostrem totes les activitats escolars d’un dia que tenim disponibles. Feu click sobre el títol per desplegar tota la informació.

Si ho preferiu, podeu descarregar el PDF de totes les activitats:

Descarregar PDF de totes les Activitats

6A - HORTA + CENTRE PICASSO + CAMINADA ESTRETS- ARNES

10:00 h.-HORTA DE SANT JOAN està situat dalt d’un turó entre la muntanya de Santa Bàrbara, la majestuositat dels Ports i les Roques Benet. Caminant pels seus estrets carrers descobrirem com ens deixaran admirar el paisatge que envolta el poble, creant un espectacle d’arquitectura i natura únic.
EL CENTRE PICASSO ubicat a l’antic hospital alberga una bona exposició dedicada al genial artiste Pablo Ruiz Picasso. Didàctica presentació de les dues estades del pintor a la població d’Horta de l’Ebre, tal com el pintor l’anomenava.
Fotografies inèdites, objectes, dibuixos i facsímils d’obres de Picasso inspirades en el poble, els habitants, els oficis o els paisatges que van cautivar a l’artista, ja que com ell deia “tot el que sé, ho he aprés al poble d’Horta”

14:00h.-Dinar

15:00 h.-CAMINADA PEL RIU ESTRETS FINS A ARNES
La caminada es realitza resseguint el riu Estrets, endinsant-nos al Parc Natural dels Ports. La sendera és de dificultat baixa, ideal per a grups nombrosos. 
El relleu càlcari ens oferirà espectaculars imatges de roques arrodonides per l’acció del vent o l’aigua. Els Ports albergen un conjunt d’espècies i comunitats vegetals molt diversificades: màquia, carrascar, pinedes i fagedes. Pel que fa a la fauna voltons, merles, ofegabous… però sobretot la possibilitat de observar durant la caminada cabres salvatges, espècie endèmica de la Penísula Ibèrica. 
Fi de la caminada a Arnes

19:00.-Fi de l’activitat

Descarregar PDF de totes les Activitats
6B - HORTA + CENTRE PICASSO + BICICLETA PER LA VIA VERDA

10:00 h.-HORTA DE SANT JOAN està situat dalt d’un turó entre la muntanya de Santa Bàrbara, la majestuositat dels Ports i les Roques Benet. Recórrerem els seus estrets carrers, que ens deixaran admirar el paisatge que envolta el poble creant un espectacle d’arquitectura i natura únic.
Hi ha diverses possibilitats de visita:
-EL CENTRE PICASSO ubicat a l’antic hospital alberga una bona exposició dedicada al genial artiste Pablo Ruiz Picasso. Didàctica presentació de les dues estades del pintor a la població d’Horta de l’Ebre, tal com el pintor l’anomenava.
-L’ECOMUSEU DELS PORTS és el punt d’informació i Centre d’Interpretació del riu Algars, Exposició permanent i sala d’audiovisuals. Una didàctica introducció al territori.
-LO PAROT,olivera mil.lenaria declarada arbre monumental des l’any 1990. La tradició n’hi atribueix dos mil anys, una alçaria de 8 metres i 15 metres de volt de la soca.

14:00 h.- Dinar

15:00 h.-ITINERARI EN BICICLETA PER LA VIA VERDA
La Via Verda és l’antiga via del tren que unia Alcanyís i Tortosa, ha estat recuperada per a realitzar itineraris en bicicleta i a peu. El tram des d’Horta dirreció a Tortosa resegueix el riu Canaletes ,afluent del riu Ebre; atravesarem tunels ,viaductes, i extensos boscos de pins. Hi trobarem diferents arees de descans habilitades a les antigues estacions de tren. Gaudirem d’un paisatge espectacular on la natura i els conreus d’oliveres i ametllers conviuen en harmonia. El recorregut és sumament agradable, ja que durant tot el tram de l’excursió anirem descendent.

19:00 h.– L’autobús recull al grup al fnal de l’etapa que es decideix segons les caracteristiques dels participants. Fi de l’activitat.

Descarregar PDF de totes les Activitats

7. Terres de l'Ebre

Tot seguit us mostrem totes les activitats escolars d’un dia que tenim disponibles. Feu click sobre el títol per desplegar tota la informació.

Si ho preferiu, podeu descarregar el PDF de totes les activitats:

Descarregar PDF de totes les Activitats

7A - COVES MERAVELLES BENIFALLET + VIA VERDA EN BICICLETA

10:00 h.-ITINERARI EN BICICLETA PER LA VIA VERDA
La Via Verda és l’antiga via del tren que unia Alcanyís i Tortosa, ha estat recuperada per a realitzar itineraris en bicicleta i a peu. El tram resegueix el riu Canaletes ,afluent del riu Ebre; atravesarem tunels ,viaductes, i extensos boscos de pins. Hi trobarem diferents àrees de descans habilitades a les antigues estacions de tren. Gaudirem d’un paisatge espectacular on la natura i els conreus d’oliveres i ametllers conviuen en harmonia. El recorregut és sumament agradable, ja que durant tot el tram de l’excursió anirem descendent.

14:00 h.- L’autobús recull al grup al fnal de l’etapa que es decideix segons les característiques dels participants. Dinar

15:30 h.- VISITA A LES COVES MERAVELLES DE BENIFALLET
Les coves situades a la Serra de Cardó formen un conjunt espeològic de sis coves, actualment estan obertes al públic la Cova del Dos i la Cova Meravelles que va ser descoberta l’any 1.968.
Aquestes coves de gran bellesa sorprenen per les magnífiques estalactites i estalagmites, les impressionants columnes, macarrons i un enorme quantitat d’estalacmites excèntriques.

18:00 h.- Fi de l’activitat

Descarregar PDF de totes les Activitats
7B - CASTELL MIRAVET + GR 99 CAMINANT

10:00 h.- Accedirem al poble de MIRAVET travessant el riu EBRE amb un transbordador fluvial que avança gràcies a la corrent del riu, la sensació de navegar sense cap soroll de motor és molt agradable. Caminarem fins al poble situat a un Km. entre camps d’hortes i arbres fruiters com tarongers, presseguers i cirerers. La situació del poble i el castell al costat del riu és espectacular, una imatge que ens transportar a temps passats plens d’història; una perfecta sincronia de paisatge on l’arquitectura popular i defensiva s’adapten a l’orogian del terreny,on tots els elements són protagonistes, l’aigua del riu, la terra, el cel, els conreus i la vegetació natural. El CASTELL DE MIRAVET recosntruït per l’Ordre dels Templaris l’any 1.153 situat a una altura de 100 metres per dalt del riu és un enorme recinte emmurallat que alberga diferents espais, patis,sales i torres. (Visita opcional)

11:00 h.- Caminada pel GR 99, vorejant el riu pel marge dret en dirrecció a Benifallet. La sendera és de suau pendent i de molt fàcil accés per a tot tipus de participants. Perfecta combinació de vegetació mediterrània de secà com pi blanc i màquia amb boscos de ribera pollancres, àlbers i salzes. També caminarem per camins rurals que ens conduiran per finques de conreus de cítrics i fruiters perfectament abancalats en les fèrtils terres de vora riu. Magnífica panoràmica del pas de Barrufemes.

14:00 h.-Dinar

15:00 h.- L’autocar recull al grup a la població de Benifallet. Per la tarda visita opcional a les Coves Meravelles.

18,00 h.- Fi de l’activitat

Descarregar PDF de totes les Activitats

8. Matarranya i Altres

Tot seguit us mostrem totes les activitats escolars d’un dia que tenim disponibles. Feu click sobre el títol per desplegar tota la informació.

Si ho preferiu, podeu descarregar el PDF de totes les activitats:

Descarregar PDF de totes les Activitats

8A - MORELLA + FORCALL

10:00 h.- MORELLA
La ciutat de Morella és la capital de la comarca dels Ports, està situada al damunt d’un turó de 1.075 m d’alçada on està situat el Castell d’origen musulmà. Ell casc antic de la ciutat són carrers concèntrics des del castell que van guanyant amplada a mesura que baixen adaptant-se a les corbes de nivell de la muntanya. Morella està declarada Conjunt Històric-Artístic (1.963) i són molts els edificis d’interès que hi trobarem durant la visita: l’ajuntament,basilica de Santa Maria… El Castell fortalesa militar situat a la part alta del turó, testimoni d’innombrables guerres i diferents civilitzacions és la imatge de Morella i el punt idoni per una impressionant visió del paisatge de tota la comarca.

12,00 h.- ITINERARI CAMINANT: COLL DEL CANTERET- MOLA GARUMBA- EL FORCALL Recorregut total de 9 Km, pel sender PR – CV 116, Pujada a la Mola,utilitzarem tranquils camins entre pins i carrasques. Font de la Carrasca. Roca del Mig dia , espectacular vista del poble del Forcall.

14,00 h.-Dinar

15:00 h.-Ermita de la Consolació i la Font de l’Om. Entrada a FORCALL pel pont sobre el riu Calders El Forcall és un poble localitzat entre els rius Calders i Cantavieja i el seu nom és per la forma de forca que tenen la llera dels rius. Al centre del poble es troba la Plaça Major de 3.500 metres quadrats, part de la plaça es amb portalades de pedra del segle XVI. L’Ajuntament situat al Palau de les Escaletes de singular façana amb rellotge i una gran campana .

18:00 h.- L’autobús recull el grup . Fi de l’activitat.

Descarregar PDF de totes les Activitats
8B - PENYÍSCOLA + PARC NATURAL SERRA D’IRTA

11:00 h.- ITINERARI :EL PARC NATURAL DE SERRA D’IRTA.
Situat al nord de la Comunitat Valenciana, protegit des de l’any 2002 i la Reserva Natural Marina d ‘Irta a partir de l’any 2006. Superfície total de 12.000 Ha. Altura màxima és de 572 metres (Pic de Campanilles). Vegetació típica del Mediterrani: romaní , farigola, bruc, margalló…etc. A les zones boscoses: pi, om i pollancres. Vora mar: fenoll marí, rave de mar… Els conreus de secà d’ametllers, oliveres, garrofers estan plantats a la serra gràcies a un impressionant treball d’abancalaments.
La fauna és interessant per la diversitat d’hàbitats: porc senglar, guineu, gripau, gavina corsa, corb marí…etc.

14:00 h.- Dinar

15:00 h.-Continuarem la caminada per arribar a la Torre Badum,des d’on gaudirem d’una magnífica panoràmica de Penyíscola.. La franja de la costa està protegida al llarg de 12 Km.

17:00 h.- PENYÍSCOLA
El Castell de Penyíscola es va comença a construir l’any 1.294 pels cavallers Templaris i va ser acabat l’any 1.307. L’època més important dels seus 700 anys d’existència és quan va ser refugi de Pedro Martinez de Luna , Benedicte XIII, conegut pel Papa Luna. Declarat des del 4 de juny de 1931 Monument Historicoartístic Nacional.
Sòbria i robusta edificació a la que s’accedeix per la porta principal d’arc de mig punt a les primeres sales del castell, habitacions… i un ampli pati interior que condueix al palau residència de Benedicte XIII.

18:30 h.- Fi de l’activitat.
Descarregar PDF de totes les Activitats