“Conèixer el passat per valorar el present i preservar el futur”
El delta de l’Ebre és un espai transformat agrícolament des de la construcció dels canals principals de reg, el canal de la Dreta acabat l’any 1.860 i el Canal de l’Esquerra construït l’any 1.912. La transformació dels aiguamolls i salobrars en camps de conreu va comportar un canvi radical de paisatge; la intervenció de l’home canalitzant l’aigua i inundant el 75% de la superfície va transformar uns terrenys salats i pobres en espais rics i plens de vida, no només econòmicament sinó també biològicament. La inundació dels camps durant nous mesos converteixen al Delta en un espai privilegiat para el repòs i l’alimentació del ocells migratoris. Els arrossars fan la funció de immenses llacunes litorals on hi viuen milers i milers d’aus, peixos, amfibis, rèptils, insectes.. etc; són una clara mostra de compatibilitat de la protecció del espai i l’ús agrícola.
El delta de l’Ebre és un país on la convivència de la natura i els aprofitament humans s’ha fet possible gràcies a la bona gestió i protecció dels recursos naturals. El Delta de l’Ebre és el espai més important en producció d’arròs de Catalunya (el 98,5 % del total de la producció de Catalunya i el 20% de l’estat espanyol). El delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i la segona de la Península després del Parc Nacional de Doñana.
Les zones humides són espais de gran valor ecològic per la seva elevada biodiversitat. Però són espais molt humanitzats i fràgils, el conreu de l’arròs és comú perquè manté una estreta relació amb l’ambient.
El delta de l’Ebre és un petit país on l’estima dels seus habitants pel riu, la terra i el seu treball, ha aconseguit una sostenibilitat modèlica; una sostenibilitat que proporciona la millor fórmula per a les persones i per al medi ambient.
Festes tradicionals de l’arròs, aqui teniu el link:
http://www.terresdelebre.travel/festesarros/